top of page
  • Foto van schrijverGuusje Nagels

Duurzame relatiegeschenken: een handleiding met 15 ideeën

Het geven van geschenken aan klanten en medewerkers is een snelle manier om belangrijke relaties te erkennen. Iedereen waardeert een attent gebaar zoals een klein cadeautje. De meeste bedrijven geven medewerkers of klanten rond de feestdagen dan ook een bedankje.


Geldt dit ook voor jou? Als je een eigenaar of medewerker bent van een organisatie met een duurzame missie, overweeg dan te kiezen voor duurzame relatiegeschenken die bewust zijn uitgezocht. Naast dat je daarmee bouwt aan personeels- en klantloyaliteit, draag je hiermee uit dat jullie duurzaamheid belangrijk vinden als organisatie, en daar ook naar handelen.Wat zijn duurzame relatiegeschenken?

Duurzame relatiegeschenken helpen je klanten en/of medewerkers afval te verminderen en een milieuvriendelijke levensstijl te omarmen. Ze kunnen ook helpen een statement te maken over je bedrijfswaarden. Het zijn in ieder geval geschenken die bewust zijn uitgezocht en waarbij na is nagedacht over duurzaamheid.


In alle eerlijkheid: de duurzaamste keuze zou zijn om helemaal niets te geven, maar je wil je klanten of medewerkers ook af en toe verrassen. In plaats van weer naar een plastic bidon met de kleuren van je bedrijf te grijpen, kun je dit keer kiezen voor een bewustere optie.


Een duurzaam cadeau van jouw bedrijf zegt drie dingen:

1. Wij waarderen jouw bijdrage aan ons bedrijf.

2. We geven om de aarde en verminderen onze impact.

3. Wij willen jou helpen hetzelfde te doen.


In het kader van consuminderen zou je kunnen kiezen voor een niet-tastbaar cadeau, waardoor er geen nieuwe producten hoeven te worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan een cadeaucode voor een dagje uit of een donatie aan een goed doel naar keuze. Wil je toch graag een tastbaar cadeau geven? Bekijk dan eerst onderstaande criteria.


Wat maakt een (tastbaar) cadeau duurzaam?

'Duurzaam' is geen gereguleerde term, maar over het algemeen gaat het om geschenken die in een van de volgende categorieën vallen:

  • Geschenken gemaakt van milieuvriendelijke, gerecyclede of hergebruikte materialen;

  • Artikelen met lokaal geproduceerde of biologische materialen;

  • Artikelen die gemaakt zijn met gecertificeerde duurzame processen (bijv. vrij van schadelijke kleurstoffen, bleken, enz.);

  • Artikelen die kunnen helpen plastic voor eenmalig gebruik te elimineren of verminderen (bijv. zero waste-alternatieven);

  • Producten die gecertificeerd zijn voor duurzame industriestandaarden.


Wat zijn de belangrijkste criteria voor duurzame relatiegeschenken?

De beste duurzame relatiegeschenken voldoen aan de volgende criteria:


1. Het geschenk versterkt je bedrijfswaarden

Zorg dat het cadeau past bij de waarden van je organisatie. Als jouw bedrijf de boodschap wil uitdragen dat het verminderen van plastic op de werkplek belangrijk is, laat het geven van een herbruikbare glazen koffiekop bijvoorbeeld zien dat jullie medewerkers hier ook bij willen ondersteunen.

2. Het geschenk is gepersonaliseerd

Door een persoonlijk bedankje of een begroeting toe te voegen aan je cadeau, voelt je cadeau oprechter aan. Zeker als je het cadeau speciaal voor iemand uitgekozen hebt. Als je geen persoonlijke noot kunt toevoegen, vraag dan iemand anders (of het bedrijf waar je het cadeau bestelt) om dit voor je te doen.


3. Het geschenk is handig en bruikbaar

Denk na over wat jouw relaties goed kunnen gebruiken en probeer iets te geven waar ze ook daadwerkelijk iets aan hebben. Er was een tijd dat het toevoegen van je bedrijfslogo of boodschap aan een geschenk vanzelfsprekend was. Dat is inmiddels wel iets veranderd. Sommige geschenken met een logo erop kunnen de indruk wekken dat je de ontvanger niet wil bedanken, maar een herinnering aan je merk wilt geven. Is het een cadeau, een relatiegeschenk of een marketingkans? Denk goed na over een passend cadeau voor de situatie.


4. Het geschenk is niet alleen voor de feestdagen

Probeer iets bruikbaars te geven wat ook na de feestdagen nog nuttig is. Op die manier hebben jouw relaties er veel langer plezier van. Daarnaast kiezen steeds meer bedrijven voor een nieuwjaarsgeschenk, zodat deze minder snel verloren gaat in de overvloed aan kerstgeschenken. Wil je jouw relatiegeschenk nog persoonlijker maken? Geef dan een keer een verjaardagscadeau in plaats van een seizoenscadeau.


Vijftien ideeën voor duurzame relatiegeschenken

De meestverkochte relatiegeschenken zijn plastic pennen, sleutelhangers en tassen. Naar mijn idee zijn er veel leukere en duurzamere opties te verkrijgen! Als je even geen inspiratie hebt en op zoek bent naar duurzame relatiegeschenken, kijk dan eens in onderstaand lijstje. Hopelijk staat er iets passends bij!

Duurzame relatiegeschenken voor een klein prijsje
14. Een maaltijdbox zoals bijvoorbeeld de Veganbox (zodat je medewerkers of klanten na de kerstdagen even niet zelf hoeven te bedenken wat ze nu weer moeten koken)


15. Heb je écht nul inspiratie en vind je de ideeën hierboven ook niet passend? Met een VVV-cadeaubon kun je mensen zelf iets leuks laten uitkiezen. Altijd fijn om te ontvangen! Zeker met een persoonlijk bericht erbij.


Conclusie over duurzame relatiegeschenken

De relatiegeschenken in bovenstaande lijst zijn maar enkele voorbeelden van 'betere' keuzes. Honderd procent duurzame cadeaus bestaan bijna niet, maar ik denk dat bovenstaande ideeën zeker een goed alternatief zijn voor alle onnodige plastic cadeaus waar nog vaak voor gekozen wordt. Probeer bij een relatiegeschenk altijd iets te geven waarvan je weet dat de ontvanger het zal waarderen en gebruiken. Zo voorkom je dat het onderin de kast of zelfs in de prullenbak verdwijnt.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als je via mijn link iets koopt, ik een klein percentage van het bedrag ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het mijn blog te kunnen financieren.

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page