top of page
  • Foto van schrijverGuusje Nagels

Alternatief voor een AOV-verzekering: mijn ervaring met SharePeople als startende ondernemer

Inmiddels werk ik langer dan een jaar fulltime als freelance communicatieadviseur. De tijd vliegt! Voorheen deed ik dit werk naast mijn baan in loondienst, en was ik via mijn werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. De kans om ernstig ziek te worden leek mij niet zo groot, en ik dacht hier toen ik stopte met mijn 'loondienstbaan' dan ook niet veel overna. Een tikkeltje naïef was ik wel. Totdat ik een aantal horrorverhalen hoorde over ondernemers die een ongeluk kregen of langdurig ziek werden, en hier financieel niets voor hadden geregeld. Zij hadden al die tijd dat ze niet konden werken ook geen inkomen. Toch wel verstandig om je hiervoor te verzekeren, dacht ik. Dus ik ging op onderzoek uit.


Via Google kwam ik op allerlei websites van verzekeraars terecht en begon ik met het vergelijken van aanbod en prijzen. En ik schrok me eerlijk gezegd kapot. Want een premie van minstens 150 euro per maand, plus 1000 euro afsluitkosten én 900 euro per jaar aan adviseurskosten, dat is niet niks! Ik vond de prijzen van reguliere AOV-verzekeringen echt veel te duur en besloot daarom verder te zoeken naar alternatieven.Verzekeren voor arbeidsongeschiktheid via een Broodfonds

In eerste instantie kwam ik op de website van Broodfonds terecht; een collectieve verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Als je je aansluit bij een Broodfonds, kom je in een groep van 20-50 ondernemers terecht die werken in hetzelfde vakgebied als jij. Je organiseert regelmatig vergaderingen en bijeenkomsten met elkaar, waardoor je elkaar leert kennen en vertrouwen opbouwt. Elke maand wordt een vast bedrag opzij gezet. Wanneer iemand in de groep langdurig ziek wordt, steunen de anderen de zieke namelijk met schenkingen om van te leven.


Een Broodfonds is een stuk betaalbaarder dan een reguliere AOV-verzekering. Het leek me dan ook een mooi initiatief met veel voordelen, maar voor mijzelf had ik er toch niet zo'n fijn gevoel bij. Het klonk voor mij eerlijk gezegd als iets wat veel tijd zou gaan kosten (in verband met de bijeenkomsten op locatie) en zocht daarom nog even verder naar andere mogelijkheden.


Verzekeren voor arbeidsongeschiktheid via SharePeople

Tijdens die zoektocht kwam ik uit bij het concept van coöperatie SharePeople. Dit is een ander betaalbaar AOV-alternatief voor zelfstandigen waarbij je geen maandelijkse premie betaalt, maar donaties doet aan deelnemers die op dat moment langdurig ziek zijn. Officieel is het dus geen verzekering, maar als je arbeidsongeschikt bent zorgt het wel voor een inkomen.


Raak je langer dan twee maanden arbeidsongeschikt en ben je lid van SharePeople? Dan krijg je tot twee jaar lang een maandelijkse uitkering en hulp van een onafhankelijke arbodienstverlener. Je neemt wel iets meer risico dan met een AOV-verzekering (als je er geen losse verzekering naast neemt), want je kunt maximaal twee jaar lang een inkomen ontvangen. Het is naar mijn idee dus vooral geschikt voor startende ondernemers en mensen die al een buffer hebben opgebouwd.


Hoe SharePeople werkt

Waar je bij reguliere AOV-verzekeringen een dure adviseur moet inschakelen, kun je het lidmaatschap van SharePeople direct zelf online regelen via de website. Daarnaast is het maandelijks opzegbaar, waardoor je altijd nog een andere keuze kunt maken. Die flexibiliteit vind ik zelf heel fijn. Bij de meeste andere verzekeringen moet je een contract van drie jaar tekenen en kun je er dus niet zomaar onderuit.


De kosten van SharePeople

Hoeveel het precies kost? De eenmalige inschrijfkosten zijn 125 euro. Daarnaast betaal je 10 euro per maand aan deelnamekosten en krijg je maximaal één keer per maand een donatieverzoek om een zieke deelnemer te ondersteunen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het actuele ziektepercentage én het maandelijkse inkomen dat je zou willen ontvangen wanneer jijzelf ziek zou worden (je betaalt maximaal 6% van je geselecteerde inkomen). Kies je voor een hoog bedrag? Dan worden de maandelijkse kosten logischerwijs ook hoger.


Donaties aan zieke deelnemers

Omdat er geen marge op de betaling aan de arbeidsongeschikte zit, is Sharepeople veel goedkoper dan een verzekering. Persoonlijk heb ik gekozen voor een uitkering van 1500 euro per maand. Dat is niet veel, maar mocht ik langdurig ziek worden, dan kan ik het daarmee redden. Dit betekent dat ik maar 10 euro per maand aan deelnamekosten betaal en gemiddeld 20-25 euro per keer voor donaties.


Sommige maanden hoef je helemaal geen donaties te doen. SharePeople zorgt ervoor dat alle leden even vaak aan de beurt komen om te doneren. In de afgelopen drie maanden heb ik één keer een donatie van 25 euro betaald. Het leuke is dat je de persoon die ziek is ook een persoonlijk berichtje kunt sturen. Het voelt goed om zo iemand een hart onder de riem te kunnen steken en te weten dat je geld goed wordt besteed.


Mijn ervaring met SharePeople in het kort

Zelf ben ik tot nu toe heel tevreden over de service van SharePeople. De website is overzichtelijk, het scheelt me veel geld, ik hoef niet naar allerlei bijeenkomsten te reizen en ik heb toch iets geregeld voor het geval ik langdurig ziek zou worden. Ik zou het aanraden aan alle startende ondernemers die niet al te veel risico willen lopen.


Korting op SharePeople voor ons allebei

Mocht je geïnteresseerd zijn: lees je dan eerst even goed in en bekijk de voorwaarden op de website. Als je je aanmeldt via deze link (of als introductienaam 'Guusje Nagels' invult bij je inschrijving) hoef je de eerste drie maanden geen inschrijfkosten te betalen. Dat scheelt je weer €30!


Heb jij al iets geregeld voor het geval je arbeidsongeschikt raakt?

229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page